Jouw kind is topprioriteit!

29 oktober 2019


Heb je vorige week naar Zondag met Lubach op de NPO gekeken? Dan heb je gezien dat jouw kind topprioriteit is voor de regering! Alhoewel…

Al jarenlang is er een lerarentekort. Dat ziet de regering ook. Tijd voor verandering! Er moeten meer mensen opgeleid worden tot leerkracht en dan zou het ook wel leuk zijn, als er wat mannen bij komen. Maar hoe pakt de regering zoiets aan?

WAT DOET DE REGERING AAN HET LERARENTEKORT?

Allereerst laat premier Rutte weten, dat kinderen zijn topprioriteit zijn. Goed begin, zou je zeggen. Alleen komen we er bij Zondag met Lubach achter, dat premier Rutte meerdere topprioriteiten heeft. En die andere topprioriteiten hebben weinig met het onderwijs te maken. Als we wat langer naar Arjen Lubach kijken, wordt het snel duidelijk. De regering doet geen extra investeringen. Mede daardoor neemt het lerarentekort toe. Lessen vallen uit, hele klassen met kinderen worden naar huis gestuurd, soms zelfs opgeheven. En de toekomst ziet er ook niet veelbelovend uit. In 2025 zijn er ruim 6000 vacatures. Die vacatures worden overigens nu al deels ingevuld door onbevoegden. 

Het niveau daalt op allerlei terreinen, zowel bij onderwijsgevenden als de kinderen, die goed onderwijs horen te krijgen.

Jouw kind is topprioriteit!

Geloof je het nog..?

geen handtekening voor 460 miljoen

Een paar dagen na de uitzending wordt er plots aangekondigd, dat er handtekeningen zijn gezet. Het ministerie maakt 460 miljoen vrij voor het onderwijs. Dat klinkt geweldig! Toch..? Die 460 miljoen is eenmalig. Er kunnen mooie dingen mee gedaan worden, maar het is incidenteel. Het probleem van de te lage salarissen, de werkdruk en het lerarentekort wordt er niet structureel mee opgelost. De 460 miljoen wordt een ‘zoethoudertje’ genoemd.

ZONDAGSSCHOLEN EN BIJLES

Ondertussen springen instituten in op dit ontstane gat. Vaak tegen flinke tarieven. Er zijn zondagsscholen, waar kinderen worden bijgespijkerd. Ook geven ouders hun kinderen op voor individuele bijles, zodat hun kinderen geen onnodige achterstanden oplopen. Dit geldt voor kinderen, waarvan de ouders het kunnen betalen… En dat voelt soms oneerlijk. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs en daar zouden ouders zich geen zorgen om hoeven te maken.

WAT NU?

Aankomende woensdag wordt er door de juffen en meesters gestaakt. En dat is maar goed ook! Er moet nu iets gedaan worden, voordat het echt te laat is. Wat zou het fijn zijn, als het geld wordt vrijgemaakt en in iedere klas weer een opgeleide, enthousiaste leerkracht staat, die ondersteuning krijgt van een opgeleide klassenassistent.

IN DE TUSSENTIJD?

Thuis kun je je kind helpen door extra te oefenen met bijvoorbeeld de tafelsommen of de keersommen onder elkaar. Inoefenen hoeft hooguit 10 minuten te duren. Of bijvoorbeeld 2 keer 5 minuten. In mijn vorige blog heb ik voor de tafelsommen een leuk spel bedacht. Een spel valt bij kinderen veel beter in de smaak, dan ‘dat stomme stampen’. (Hoor je het ze al zeggen?)

“Ik heb een drukke baan en kan bijna geen tijd vinden om met mijn kind te oefenen.”
“Ik weet niet zo goed, hoe de lesstof op school wordt uitgelegd. Straks leer ik het mijn kind verkeerd aan.”
“Ik krijg thuis ruzie met mijn kind, als ik met hem/haar wil oefenen.”

Dat klinkt allemaal heel bekend! Toen ik in mijn praktijk bijles gaf, hoorde ik dat vaak van ouders. Heel begrijpelijk ook! Het is dan handig om te weten, dat er organisaties en online platforms zijn, die kinderen helpen ontwikkelen tegen een gereduceerde vergoeding. 

LEESMEES

Een leerzaam platform is die van LeesMees. Voor kinderen vanaf groep 6 helpt LeesMees om het begrijpend lezen op een speelse en leuke manier eigen te maken. Er kan geoefend worden aan de hand van honderden oefeningen. Met LeesMees oefenen kinderen de verschillende onderdelen van het begrijpend lezen, zoals woordenschat, tekstbegrip, samenvatten, verwijs- en signaalwoorden en nog veel meer. 

SQULA

Squla is misschien wel het meest bekende online platform, als het gaat om het oefenen van alle basisschoolvakken met games en quizzen. Als je kind de rekenuitleg op school heeft gekregen, heeft begrepen en meer wil oefenen om het zich eigen te maken, dan is Squla daar een prachtig platform voor.

JUFFEN EN MEESTERS OP YOUTUBE

Op YouTube zijn tegenwoordig steeds meer juffen en meesters te vinden. Een van mijn favoriete video’s voor kleuters maakt meester Sander. Bij zijn video’s hoeft je kind niet stil te zitten, want meester Sander doet aan ‘bewegend leren’.

Wist je dat ik ook te vinden ben op YouTube? Op mijn YouTube-kanaal vind je een aantal van mijn rekenvideo’s. Ik zou het leuk vinden als je een kijkje neemt!

Psst… Een van de meest bekeken video’s vind je hieronder:

GROEP 5, les 46 – Minsommen, lenen bij de buren

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om berichten te posten.