Scroll Top

Rekenen met peuters

18 november 2023
– Geschreven door Anne –


Het klinkt misschien gek, maar ook kindjes van 1, 2 en 3 jaar zijn al bezig met rekenen. Daar ben je je alleen vaak niet bewust van. Met peuters kun je aan de slag met tal van rekenactiviteiten, die je spelenderwijs kunt aanbieden. Welke activiteiten dat zijn en hoe je dat aanpakt? Dat lees je in dit blog!

VOORDOEN EN VRAGEN STELLEN

Met mijn dochter Milou, ze is nu 3 jaar oud, ben ik regelmatig met rekenactiviteiten bezig. Bijna altijd ontstaan ze spontaan tijdens het spelen. Ik hoef geen voorbereidingen te treffen, maar… het is wel belangrijk dat ik het goed voordoe en de juiste rekenvragen stel!

In dit blog vind je voorbeelden van rekenactiviteiten die je met jouw jonge kindje kunt doen. Bij elke rekenactiviteit lees je hóe je het voor kunt doen en welke rekenvragen je kunt stellen.

PATRONEN LEGGEN

Een speelgoedtip zijn de maxi strijkkralen van Hama. De strijkkralen helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek van jouw peuter én zijn te gebruiken bij een hele leuke rekenactiviteit: patronen leggen!

Voor deze activiteit zijn 2 onderleggers (waar de strijkkralen op komen te liggen) nodig. Het duidelijkst is de vorm van een vierkant of rechthoek.

Vertel je kindje dat je iets heel moois gaat maken met de strijkkralen. Laat hem zien hoe je twee kleuren om en om achter elkaar in een rechte lijn neerlegt. Noem telkens de kleur op. Bijvoorbeeld: “Roze, paars, roze en dan weer paars.”

Na het voordoen, kun je vragen: “Kun jij ook twee kleuren kiezen en daar een patroon mee maken?” Laat je kindje hardop zeggen welke kleur hij neerlegt en praat in het begin ook zelf mee.

Lukt het nog niet helemaal? Geen probleem! Dit is een kleuterdoel, maar wel leuk om alvast mee te oefenen.

Lukt het al goed? Stimuleer je peuter dan om dit mooie patroon ook op een andere onderlegger te maken. Milou is dol op de vlinder!

Het kunnen leggen van patronen is een voorbereiding op het zien van verbanden. Een Amerikaans onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kinderen, die in de kleuterklas meer inzicht hebben in patronen, later beter kunnen rekenen en soms ook lezen.

Geen strijkkralen thuis en toch met patronen aan de slag? Bij het bouwen van een Duplo-toren kun je ook een patroon gebruiken!

BEWEGEND LEREN BIJ PATRONEN

Niet elke peuter houdt van rekenactiviteiten, waarbij hij stil moet zitten. Heel normaal en geen probleem. Deze rekenactiviteit kun je ook bewegend uitvoeren!

Eerst een klap in je handen, dan een stamp met je voet op de grond, dan weer een klap in je handen en daarna weer een stamp op de grond. Ook dit is een patroon.

Lukt het met gemak? Breid de oefening met een extra beweging uit of oefen het dansje bij het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’.

REKENBEGRIPPEN AANLEREN MET DE DOBBELSTEEN

Iedereen heeft wel een dobbelsteen in huis liggen. Wij hebben thuis een grote van foam.

Eerst bleef Milou alleen maar met de dobbelsteen rollen. Totdat ik rekenvragen ging stellen, waar stiekem een aantal rekenbegrippen in voor kwamen. 

“Kun je de bovenkant van de dobbelsteen aanwijzen?”
“En de zijkant?”
“Wat is de onderkant van de dobbelsteen als hij stilligt?”

SYNCHROON TELLEN MET DE DOBBELSTEEN

Laat je kindje weer lekker rollen met de dobbelsteen. Je kunt vertellen dat de stippen op de dobbelsteen ‘ogen’ heten en dat je benieuwd bent hoeveel ogen er nu op de bovenkant van de dobbelsteen te zien zijn. Doe eens voor hoe je de ogen synchroon kunt tellen.

Bij synchroon tellen gaat het aanwijzen van ogen en het opzeggen van de telrij gelijk op. Je kindje wijst een oog aan noemt op dat moment het juiste telwoord: 1.

Bijvoorbeeld: “Ik zie hier 1, 2, 3 ogen!” (Ondertussen wijs je de ogen telkens aan.)

Tip: Wil je meer weten over de ontwikkeling van het tellen bij jouw peuter of kleuter? Of wil je graag weten in welke fase hij zich bevindt? Ik heb er een interessant blog over geschreven!

Na het voordoen mag jouw kindje weer rollen met de dobbelsteen. Stel de vraag:
“Kun jij nu tellen hoeveel ogen je op de bovenkant ziet?”

Als je kindje telt, kun je gelijk goed zien of hij al synchroon kan tellen. Misschien dat het tellen van 1 en 2 stippen al goed lukt en dat het vanaf 3 stippen lastiger wordt. Dat is heel normaal! Vaak leren kinderen met een leeftijd van ongeveer 4 jaar synchroon tellen. Maar wel leuk om alvast met je peuter mee te oefenen!

Als je peuter ook daadwerkelijk weet dat het tellen met 1 begint, dat alle ogen maar 1 keer geteld mogen worden én dat het laatste telwoord het aantal ogen van de dobbelsteen aangeeft, kan hij resultatief tellen. Vanaf ongeveer 5 jaar komen kinderen in deze fase. Als het jouw peuter al lukt, is dat dus best bijzonder!

Lukt het jouw kindje nog niet om synchroon te tellen? Dat geeft niet! Veel kindjes leren dit als ze ongeveer 4 jaar zijn. Leuk om is de fases vóór synchroon tellen te ontdekken: akoestisch tellen en asynchroon tellen.

Psst… Ben je benieuwd hoe jouw kind telt in deze fases? Lees dan het blog ‘Tellen met peuters en kleuters’.

EXTRA REKENACTIVITEITEN:

1. Memory
Memory is goed voor het brein. Het stimuleert het geheugen en zorgt ervoor dat de concentratie / aandachtspanne van jouw peuter opgebouwd wordt. Begin met een paar kaartjes en breid het spel rustig uit.

2. Puzzelen
Ook puzzels verbeteren je focus- en concentratievaardigheden. Ook leert jouw peuter probleemoplossend te denken. Lukt het om een puzzel van 12 stukjes te leggen? Dan is het tijd om uit te breiden naar een puzzel van bijvoorbeeld 16 stukjes.

3. Spelenderwijs leren met rekenvideo’s

Heb jij een leergierige peuter thuis? Op deze website vind je meer dan 250 rekenvideo’s met uitleg. Vorig jaar ben ik speciaal voor kleuters gestart met het filmen van kleuterlessen. Sommige lessen zijn ook geschikt voor een leergierige peuter. Benieuwd naar deze lessen? Je vindt ze hier:

KLEUTERS – Vormen
KLEUTERS – Rekenwoorden (voor, achter, naast)
KLEUTERS – Getalsymbolen lezen
KLEUTERS – Rekenwoorden (zoals ‘eerste’ en ‘laatste’)
KLEUTERS – Vormen in de omgeving
KLEUTERS – Een eenvoudig beelddiagram

De lessen die ik samen met meester Sander heb gemaakt, vind je ook op mijn YouTube-kanaal. In de video’s combineren we een instructie met bewegend leren als oefening. De onderstaande rekenles helpt bij het aanleren van rekenbegrippen. Ik vind het leuk, als je op het ‘duimpje omhoog’ klikt!

Wil je op de hoogte worden gebracht van elke nieuwe rekenles op YouTube? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal!

Psst… Neem ook een kijkje op het kanaal van meester Sander. Daar vind je nog meer leuke video’s voor kleuters en leergierige peuters!

Dan nog iets interessants om dit blog mee af te sluiten! Wist je dat bewegend leren bijdraagt aan het beter opslaan van de lesstof in het geheugen? Als de lesstof wordt gekoppeld aan bewegend leren, maakt je brein een soort ezelsbruggetje aan, waardoor je het beter onthoudt. Des te leuk dus om het leren met bewegen te combineren!

Nieuwsgierig naar ezelsbruggetjes bij het rekenen? Lees dan het blog ‘Ezelsbruggetjes bij het rekenen’!

Gerelateerde berichten