28 oktober 2019
– Geschreven door Anne –
Vaak krijgen ouders tijdens een oudergesprek te horen, dat hun kind de tafelsommen nog niet heeft geautomatiseerd. Je kind kan dat als vervelend ervaren. Hij ziet dat een ander kind het antwoord wel gelijk weet en wordt gefrustreerd of verdrietig. Iedere keer lang nadenken over een tafelsom kan best vervelend zijn. Zeg nou zelf, daar zouden wij ook gefrustreerd van worden, toch?
Wat betekent ‘geautomatiseerd’?
Met geautomatiseerd bedoelen leerkrachten, dat de antwoorden op de sommen (in dit geval de tafelsommen) binnen de tijd van een paar seconden kunnen worden opgenoemd. Niet geautomatiseerd betekent dat er langer nagedacht wordt over het antwoord op een tafelsom.
“Oh, jee, en nu?”
tafels oefenen met je kind
Geen paniek! Iets niet geautomatiseerd hebben is misschien vervelend, maar zeker geen ramp. Er zijn websites, waar je kind de tafels kunt oefenen. Absoluut handig! Maar is het niet veel leuker om dat ook eens af te wisselen met een spelletje? Vind je kind ook leuk, hoor! Een fijne bijkomstigheid is, dat hoe meer plezier je kind eraan beleefd, hoe beter de lesstof blijft hangen. En daarbij is het als ouder toch soms best leuk om je kinderen met het schoolwerk te helpen?
“Hartstikke leuk allemaal, maar hoe..?”
Hoe je de tafels op een speelse manier kunt oefenen? Daar heb ik een leuk spelletje voor bedacht!
het tafelsommenspel
- Pak een (vaat)doek en ga op een meter of 2 tegenover je kind staan.
- Je zegt bijvoorbeeld de tafelsom 10 x 4. Je gooit de in elkaar gefrommelde doek in een boogje naar je kind.
Regel 1: Geef je voor het vangen van de vaatdoek antwoord? Dan telt dit als beheerst! Je krijgt een punt. Yes!
Regel 2: Geef je het antwoord pas met de doek al in de hand? Helaas… het hoort sneller. De som is nog niet geautomatiseerd.
Regel 3: De doek hoort in alle gevallen gevangen te worden. Hij mag niet op de grond komen. Als de vaatdoek wel op de grond valt, vervallen alle punten. Oh, jee! (Dit is het speelse element, dat bij kinderen zo aanslaat.)
Regel 4: Bij 10 punten ben je klaar met oefenen. Dit betekent niet, dat alle sommen zijn geautomatiseerd. De volgende keer oefen je weer verder. Het moet immers wel leuk blijven!
Tip: Begin met makkelijke tafelsommen, zoals 1 x 4, 2 x 4, 10 x 4, 5 x 4. Daarna breid je het uit. Ook kun je later het tempo opvoeren.
Veel plezier met het oefenen van de tafels en laat me onder deze blog vooral weten, wat je kind ervan vond!
tafels oefenen op youtube
Wist je dat je op mijn YouTube-kanaal de tafel van 2 met me kunt oefenen? En dat niet alleen! Er staat ook een rekenles op YouTube, waarin ik uitleg hoe de tafels een stuk eenvoudiger te maken worden. Je vindt de rekenlessen hieronder:
rekenlessen oVER TAFELS
NatΓΊΓΊrlijk staat deze website ook vol met rekenvideo’s over de tafels. Wil je lekker met me oefenen of ben je benieuwd naar deze lessen? Je vindt ze hier:
GROEP 4 LES 23 De tafel van 2
GROEP 4 LES 25 De tafel van 5
GROEP 4 LES 26 De tafel van 10
GROEP 4 LES 27 De tafel van 3
GROEP 4 LES 31 De tafel van 4
GROEP 4 OEFENLES De tafel van 2
GROEP 4 OEFENLES De tafel van 4
GROEP 5 LES 4 De tafel van 6
GROEP 5 LES 6 Tafelsommen
GROEP 5 LES 7 De tafel van 7
GROEP 5 LES 18 De tafel van 8
GROEP 5 LES 29 De tafel van 9
GROEP 5 OEFENLES De tafel van 6
GROEP 5 OEFENLES De tafel van 7
GROEP 5 OEFENLES De tafel van 8
GROEP 5 OEFENLES De tafel van 9
GROEP 6 LES 49 De tafel van 11
GROEP 6 LES 52 De tafel van 12