26 maart 2025
– Geschreven door Anne –
Het ruimtelijk inzicht vergroten – met de houten Tetris-puzzel oefen je het spelenderwijs! Dit populaire speelgoed stimuleert probleemoplossend denken, motoriek en creativiteit. Ik ben fan en mijn dochter Milou ook. In dit blog ontdek je waarom! Geen Tetris-puzzel thuis? Met mijn gratis werkbladen kun je alsnog aan de slag. Lees gauw verder!
Waarom is een houten Tetris-puzzel goed voor ruimtelijk inzicht?
Een houten Tetris-puzzel bestaat uit gekleurde blokjes in verschillende vormen die op meerdere manieren in elkaar passen. Dit daagt kinderen uit om logisch na te denken en stimuleert hun ruimtelijk inzicht. Want hoe passen de stukken allemaal in elkaar?
Ik heb de voordelen van een houten Tetris-puzzel op een rij gezet:
- Ruimtelijk inzicht verbeteren – Kinderen leren hoe vormen in elkaar passen.
- Probleemoplossend vermogen – Er zijn meerdere oplossingen, wat logisch denken stimuleert.
- Fijne motoriek – Vooral jonge kinderen ontwikkelen hiermee spelenderwijs hun hand-oogcoördinatie.
- Creativiteit bevorderen – Je kunt niet alleen de puzzel invullen, maar er ook andere leuke oefeningen mee doen!
Wil je weten hoe je de puzzel op verschillende manieren kunt gebruiken? Hieronder deel ik leuke oefeningen!
7 Leuke Oefeningen om het Ruimtelijk Inzicht te Vergroten
Milou (4 jaar) en ik zijn op verschillende manieren aan de slag gegaan met de puzzel. Deze 7 spelletjes vonden wij het leukst. Hierdoor wordt de puzzel gelijk nóg leerzamer.
Even tussendoor… Wil je ruimtelijk inzicht oefenen, maar heb je geen houten Tetris-puzzel? Geen zorgen! Speciaal voor jou heb ik gratis werkbladen gemaakt, waarmee je kind toch aan de slag kan met patronen en spiegelen.
Met deze gratis download kun je:
- Patronen oefenen – Laat je kind patronen herkennen, voortzetten en zelf een patroon bedenken.
- Spiegelen leren – Stimuleer ruimtelijk inzicht door vormen correct te spiegelen.
Download de gratis werkbladen hier en begin meteen met oefenen!
En dan nu naar de oefeningen!
1. Schaduwspel (2 tot 4 jaar)
Leg een aantal puzzelstukken neer en teken de contouren met een potlood. Laat je kind de juiste stukken erbij zoeken.
2. Spiegelen (vanaf 3 à 4 jaar, geschikt voor alle leeftijden)
Leg één puzzelstuk neer en laat je kind het aan de andere kant gespiegeld neerleggen. Leg vervolgens het volgende stuk neer en laat je kind het weer spiegelen. Maak het uitdagender door meerdere puzzelstukken tegelijk te spiegelen.
3. Patronen leggen (vanaf 3 à 4 jaar, geschikt voor alle leeftijden)
Milou vindt het maken van patronen geweldig! Leg een paar puzzelstukken in een patroon en laat je kind dit patroon voortzetten. De moeilijkheidsgraad pas je gemakkelijk aan, waardoor het ook voor oudere kinderen een leuke uitdaging kan zijn.
4. Puzzel namaken (vanaf ongeveer 3 jaar)
Je kind kan de puzzel namaken, zoals het voorbeeld laat zien. Dit is een leuke uitdaging, omdat de stukken soms gedraaid of op z’n kop moeten worden gelegd om te passen. Dit stimuleert het logisch denken!
5. Zelf puzzelen (alle leeftijden)
De puzzelstukken passen op verschillende manieren in elkaar. Laat je kind alle vormen passend op het houten bord leggen.
6. Creatief bouwen (alle leeftijden)
Laat kinderen figuren buiten de puzzelrand maken, zoals een gebouw, bloem of boot.
7. Route maken (voor het jonge kind)
Bouw samen een ‘weg’ of een doolhof met de puzzelstukken en laat een poppetje of autootje erdoorheen rijden.
Psst… Wist je dat hier meer dan 300 rekenvideo’s en werkbladen voor de groepen 2 t/m 8 vindt? Met onze duidelijke rekeninstructies en bijbehorende oefeningen kan jouw kind op zijn eigen niveau en tempo aan de slag!
Wat Leren Kinderen met een Houten Tetris-Puzzel?
Deze puzzel biedt talloze mogelijkheden om ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Maar wat leren kinderen nu precies?
- Vormherkenning – Kinderen leren verschillende vormen onderscheiden.
- Oriëntatie en rotatie – Kinderen ontdekken dat een vorm soms gedraaid of gespiegeld moet worden om te passen.
- Patroonherkenning – Door structuren na te maken of patronen te volgen, leren ze verbanden leggen.
- Probleemoplossend denken – Ze moeten strategieën bedenken om de puzzel op te lossen.
- Voorspellen en plannen – Als een stuk niet past, moeten ze vooruitdenken en plannen hoe ze het anders kunnen doen.
Conclusie: Spelenderwijs Leren met een Houten Tetris-Puzzel
De houten Tetris-puzzel is niet alleen een leuke en leerzame activiteit, maar helpt kinderen ook spelenderwijs belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Of je nu met je peuter een schaduwspel speelt of je oudere kind patronen laat namaken, deze puzzel biedt eindeloze mogelijkheden om het ruimtelijk inzicht te verbeteren.
De puzzel is hier te koop.
Heb jij nog leuke ideeën om het ruimtelijk inzicht van kinderen te verbeteren? Laat het me vooral weten via Instagram of Facebook!
Anne Schouten
Oprichter en mede-eigenaar van Les van Anne, afgestudeerd als leerkracht basisonderwijs, Intern Begeleider en Remedial Teacher.
“Wat een verschil maakt het, als een kind op zijn/haar eigen tempo leert rekenen. Eerst terug naar wat een kind al wél weet en van daaruit stappen maken. Zo blijft het leren leuk. De goede resultaten volgen dan vanzelf. Dit gun ik elk kind.”
hulp bij het rekenen
Niet alle kinderen gaat het rekenen gemakkelijk af. Misschien heb je op school te horen gekregen, dat jouw kind moeite heeft met dit onderdeel van het rekenen. Of misschien heb je het zelf opgemerkt of heeft jouw kind zelf aangegeven het niet allemaal te begrijpen. Dan is het tijd om ermee aan de slag te gaan! En dat doe je zo!
Iets nieuws leren begint met het volgen van een instructie. Door onze instructievideo’s krijgt jouw kind de kans om de rekeninstructie, die ook op zijn/haar basisschool is gegeven, nog eens (of meerdere keren) te volgen. Door onze bijbehorende werkbladen kan jouw kind vervolgens nog eens met de leerstof oefenen. Voor veel kinderen maakt dit alleen al een enorm verschil! En dat is niet alles!
Elk kind leert op zijn eigen tempo en heeft zijn eigen niveau. Dit kan per rekencategorie erg verschillen. Het kan best zijn, dat jouw kind heel goed kan klokkijken, maar dat het automatiseren van de tafels maar niet lukt. Of dat de tafels er allang in zitten, maar het kwartje met betrekking tot breuken nog niet gevallen is. Dit is de reden dat jullie op ons platform toegang tot alle leerjaren van de basisschool krijgen. Jouw kind krijgt hierdoor ook de kans om de rekeninstructies van een leerjaar terug of een leerjaar verder te volgen. Iets waar de meeste basisscholen niet (consistent) in kunnen voorzien. Je kind werkt dus écht op zijn eigen tempo en op krijgt op zijn eigen niveau instructie. Dat is uniek en dé manier om zelfvertrouwen voor rekenen op te bouwen en de scores te verhogen.
Ga direct aan de slag en meld je hier aan!