Scroll Top

Tellen met peuters en kleuters

22 oktober 2023
– Geschreven door Anne –


Voordat een kind goed kan tellen, gaan er een aantal fases aan vooraf. Het is genieten om je eigen peuter of kleuter in het tellen te zien groeien. Ben je benieuwd in welke fase jouw kindje zich bevindt? En hoe je kunt oefenen met tellen? Je leest het in dit blog!

Een groepje van 5 dropjes herkennen; voor volwassenen een simpele opgave. Op 5- of 6-jarige leeftijd lukt dit de meeste kinderen ook. Maar om tot het herkennen van een hoeveelheid van een aantal dropjes te komen, gaan daar een aantal fases aan vooraf. Tellen, het lukt niet 1, 2, 3. (Ha!)

2 JAAR, 2 VINGERS IN DE LUCHT

Jouw kindje van 2 kan misschien al laten zien dat hij 2 jaar is door twee vingers op te steken. Ook kunnen de meeste kindjes van 2,5 jaar een hoeveelheid van 2 herkennen. Bijvoorbeeld: Er liggen 2 dropjes op tafel.

Als je kindje het nog lastig vindt om op zijn vingers te laten zien hoe oud hij is, kun je dit af en toe oefenen. Zorg ervoor dat je pas een nieuw vingerbeeld aanleert, als hij de andere goed kent. Ook is aan te raden om met de 1 beginnen, dan uit te breiden met de 2 en ga zo maar door. Je kunt je kindje bijvoorbeeld over een ander kind vertellen dat 1 jaar is (geworden). Daarna doe je voor hoe je dat op je vingers laat zien.

Vervolgens vraag je aan je kindje of hij het ook kan laten zien. Je kunt hem daar natuurlijk ook een beetje bij helpen, door uit te leggen welke vinger dan omhoog moet en welk vingers ingevouwen blijven.

AKOESTISCH TELLEN

“Twee, drie, zes, negen, twee, drie.” Is dit de manier waarop jouw peuter telt? Dan telt hij akoestisch.

Bij akoestisch tellen wordt niet altijd met het getal 1 begonnen en worden de telwoorden willekeurig opgenoemd. Dus bijvoorbeeld: twee, drie, zes, negen, twee, drie. Ook is je kindje zich niet bewust van de betekenis van de getallen. Voor een peuter is het heel normaal om op deze manier te tellen en voor jou leuk om te ontdekken dat hij in deze fase zit.

oefenen met een akoestisch tellende peuter

In de fase van akoestisch tellen kun je beginnen met het tellen tot 3. Bijvoorbeeld als je met je peuter in het zwembad of in de speeltuin bent. Je kunt je kindje vertellen: “Bij 3 mag je in het zwembad springen! 1… 2… 3!” Als hij het begrijpt, kun je hem mee laten tellen. Lukt dit ook al? Dan mag hij zelf tot 3 tellen. Het begin van de volgende fase!

SYNCHROON TELLEN

“Ik ben benieuwd hoeveel kiwi’s er in de fruitmand liggen. Eens even kijken. 1… 2… 3!”Terwijl je telt, wijs je de kiwi’s een voor een aan.

OEFENEN MET SYNCHROON TELLEN

Synchroon tellen kun je stap voor stap uitbreiden. Elke keer als je met je peuter een trap oploopt, tel je tijdens het lopen de traptreden. Je zult misschien merken dat je kindje mee wil tellen en niet alleen in het traplopen, maar ook met het tellen, stappen zet!

Als jouw kindje synchroon kan tellen, wijst hij de kiwi aan en noemt op dat moment het juiste telwoord. Veel kindjes leren dit als ze ongeveer 4 jaar zijn.

Misschien dat het tellen van 1, 2 of 3 kiwi’s al goed lukt en dat het vanaf 4 kiwi’s lastiger wordt. Dat is heel normaal! Vaak leren kinderen met een leeftijd van ongeveer 4 jaar synchroon tellen. Maar wel leuk om alvast met je peuter mee te oefenen!

In deze fase gebeurt het ook nog wel eens dat een kind twéé dingen bij één telwoord opnoemt. Hij wijst bijvoorbeeld op de lettergrepen van het getal zeven (ze-ven) twee besjes aan. Nu telt jouw peuter asynchroon.

OEFENSPEL SYNCHROON TELLEN

Een favoriet spel bij ons in huis is ‘Ik leer cijfers’. Dit spel is een aanrader als je het synchroon tellen met het aanleren van de cijferbeelden wilt combineren!

Het spel bestaat uit drie soorten kaartjes.

1 Kaartjes met de cijferbeelden 1 t/m 10
2 Kaartjes met een aantal stippen
3 Kaartjes met een groepje dieren

De bedoeling is dat je kind telkens drie kaartjes bij elkaar zoekt. Bij ‘1’ hoort één stip en één walvis.

Belangrijk: Laat de eerste keer alleen het kaartje van 1 zien en de kaartjes van de stippen en het dier dat erbij hoort. Laat jouw kindje de kaartjes aan elkaar vastmaken. Herhaal dit tot jouw kindje goed weet hoe het getalbeeld 1 eruitziet.

Lukt het goed? Doe hetzelfde met het cijfer 2.

Als dit ook met gemak gaat, kan het spelletje beginnen! Leg de kaartjes van 1 en 2 door elkaar en doe voor hoe het werkt.

Je kunt het spel telkens uitbreiden als het goed lukt om de kaartjes te vinden. Hoe hoger de cijfers, des te meer je voordoet hoe je de stippen synchroon kunt tellen. Wijs de stippen op de kaartjes aan, terwijl je telt. Dit geldt ook voor de kaartjes van de dieren.

Laat je kindje ook zelf proberen om de stippen en de dieren synchroon te tellen. Als het nog niet lukt, tel dan samen en wijs de stippen samen aan.

RESULTATIEF TELLEN

Als je peuter ook daadwerkelijk weet dat het tellen met 1 begint, dat alle kiwi’s maar 1 keer geteld mogen worden én dat het laatste telwoord het aantal kiwi’s van de fruitmand aangeeft, kan hij resultatief tellen. Vanaf ongeveer 5 jaar komen kinderen in deze fase. Als het jouw peuter al lukt, is dat dus best bijzonder!

VERKORT TELLEN

En plots krijgt je kindje door dat er ook een handigere en kortere manier van een hoeveelheid tellen bestaat. Je kindje herkent opeens een groepje van 5 rode kralen op het rekenrek en telt vanaf daar verder.

Of hij gooit met twee dobbelstenen, herkent het groepje van 6 en telt daarna verder.

Meestal beginnen kinderen aan deze fase als ze 5,5 tot 6 jaar zijn. Op deze manier tellen, hoef je dus echt niet te verwachten van je peuter.

OEFENEN MET VERKORT TELLEN

Verkort tellen kun je gemakkelijk thuis oefenen. Wij hebben thuis twee grote dobbelstenen van foam. Extra leuk om door de kamer te laten rollen! Met gewone dobbelstenen kun je natuurlijk ook oefenen.

Zijn jullie thuis met z’n drieën, vieren of meer? Pak hetzelfde aantal schaaltjes erbij en een zakje pepernoten, nootjes, pinda’s of iets anders. Speel dan dit leuke spelletje!

1. Laat je kind zeggen voor wie het eerste schaaltje is. Bijvoorbeeld: “Voor mijn zus.”
2. Laat je kind de twee dobbelstenen rollen.
3. Welke dobbelsteen heeft de meeste ogen? Noem, als het lukt, het groepje in één keer op.
4. Tel nu verder met de ogen op de andere dobbelsteen.
5. Zijn het er zeven? Dan mogen er zeven pepernoten in het eerste schaaltje. Deze is voor ‘zus’.
6. Begin nu weer bij het begin en kies een ander uit het gezin!

REKENVIDEO’S VOOR KLEUTERS (EN leergierige PEUTERS)

Op deze website vind je meer dan 250 rekenvideo’s met uitleg. Vorig jaar ben ik speciaal voor kleuters gestart met het filmen van kleuterlessen. Sommige lessen zijn ook geschikt voor een leergierige peuter. Benieuwd naar deze lessen? Je vindt ze hier:

KLEUTERS – Vormen
KLEUTERS – Rekenwoorden (voor, achter, naast)
KLEUTERS – Getalsymbolen lezen
KLEUTERS – Rekenwoorden (zoals ‘eerste’ en ‘laatste’)
KLEUTERS – Vormen in de omgeving
KLEUTERS – Een eenvoudig beelddiagram

De lessen die ik samen met meester Sander heb gemaakt, vind je ook op mijn YouTube-kanaal. De onderstaande rekenles helpt bij het aanleren van vormen. Ik vind het leuk, als je op het ‘duimpje omhoog’ klikt!

Wil je op de hoogte worden gebracht van iedere nieuwe rekenles op YouTube? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal!

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om berichten te posten.