Scroll Top

Wegen met kinderen uit groep 4

7 februari 2020


Hoe zwaar ben je ongeveer?

A. 10 kilo
B. 30 kilo
C. 50 kilo

In groep 4 leren kinderen hoeveel ze ongeveer wegen. Toch hebben sommige kinderen geen idee. En zo gek is dat niet. De rekenmethodes schenken niet zoveel aandacht aan wegen als aan bijvoorbeeld klokkijken of keersommen. Hoog tijd om ervoor te zorgen dat jouw kind ook bekend wordt met het wegen!

WEGEN IN GROEP 4

Bij het rekenen in groep 4 leren kinderen hoe zwaar een kilogram is. Ze leren in te schatten, of een voorwerp lichter of zwaarder dan een kilo is. Weegt een mens lichter of zwaarder dan een kilo? En een pakje boter? De meeste kinderen komen hier wel mee uit de voeten. Toch is het belangrijk om zo nu en dan te oefenen met het wegen. Aan een kind uit groep 4 kun je de volgende vragen stellen:

  • Hoeveel weeg je? (Het is meteen een leuke oefening om samen de weegschaal af te lezen.)
  • Hoe zwaar is de kat/hond/cavia, denk je? 
  • Hebben wij producten in de keukenkast die een kilogram wegen? (Je kunt samen op zoek gaan naar een product van een kilo. Laat zien hoe en waar het op de verpakking staat.)
  • Laat je kind raden, of een voorwerp lichter of zwaarder dan een kilo is. Eerst mag het kind raden zonder het voorwerp (bijvoorbeeld een boek) vast te houden. Daarna mag het kind het voorwerp vasthouden en nog eens raden. Tenslotte mag het kind het voorwerp in de ene hand vasthouden en een voorwerp van een kilo (bijvoorbeeld een pak suiker) in de andere hand. 
REKENlessen over wegen

Wil je meer uitleg over het wegen met een kilogram? Kijk dan eens naar deze rekenlessen:

GROEP 4 LES 39 De kilogram

GROEP 5 LES 15 De gram
GROEP 5 LES 30 Inhoud en gewicht

GROEP 6 LES 34 Kommagetallen bij het wegen

Als je les 39 van groep 4 goed begrijpt, kun je les 15 en les 30 van groep 5 bekijken. In les 15 krijg je uitleg over de gram. In les 30 leer ik je meer over het verschil tussen inhoud en gewicht.

Veel kijkplezier!


Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om berichten te posten.