21 juni 2021
– Geschreven door Anne –
Jonge kinderen komen onbewust al snel met de tijd in aanraking. Je zegt misschien wel eens tegen je kind: “Het is tijd om te gaan of om te eten.” Of: “Als de grote wijzer boven is, gaan we naar opa en oma”. Kinderen krijgen al snel door, dat de klok belangrijk is.
Bij het rekenen in groep 3 van de basisschool starten kinderen met het leren klokkijken. Is je kind al eerder nieuwsgierig naar de klok? Of zit jouw kind in groep 3, 4 of 5 en vindt hij of zij het klokkijken nog lastig? In deze blog leg ik uit, hoe je je kind kunt helpen bij het beginnend klokkijken.
TIJDSBESEF
Hoe ouder een kind wordt, hoe meer tijdsbesef hij krijgt. Een kleuter leert eerst wat woorden als ochtend, middag, avond en nacht betekenen. Daarnaast de dagen van de week. Het is van belang dat hij dit tijdsbesef heeft. Als hij dat heeft, is het bijna tijd om met het klokkijken te beginnen. Bijna? Ja, om te kunnen klokkijken zijn er ook een aantal begrippen, die je kind moet kennen.
BEGRIPPEN
Klein, groot, voor, over, beneden en boven. Deze begrippen heeft je kind nodig, als je wilt beginnen met het klokkijken. Denk maar aan ‘de grote wijzer wijst naar beneden’. Als je kind deze begrippen kent, is het (nu echt) bijna tijd om met het klokkijken te beginnen. Is het nog steeds geen tijd? Nee, er is er nog één. Het is belangrijk dat je kind ook de cijfers van (het liefst) 1 t/m 20 van voor naar achter en weer terug kan herkennen en het liefst ook kan schrijven. Nu is het tijd om te beginnen met de ‘hele uren’.
Psst… Benieuwd naar het klokkijken in groep 4? In het blog ‘Klokkijken in groep 4’ schrijft Sonja wat een kind in groep 4 op het gebied van klokkijken leert, welke voorkennis er nodig is én hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan!
KLOKKIJKEN IN STAPPEN
Stap 1: Wat is er op de klok te zien?
Allereerst is het van belang, dat ergens een klok hangt met cijfers. Vraag je kind wat er allemaal op de klok te zien is. Hij kan de getallen 1 tot en met 12 opnoemen of de grote en kleine wijzer. Bij de start van het klokkijken, worden de wijzers vaak even groot getekend. Je kunt dit voor zijn, door je kind te vragen wat het verschil tussen de wijzers is. (De een is langer dan de ander.) Noem de kortere wijzer ‘de kleine wijzer’ en de langere wijzer ‘de grote wijzer’. Vertel dat de wijzers naar de getallen en de stukjes tussen de getallen wijzen.
Stap 2: De richting van de wijzers
Nu is het tijd om aan te leren welke kant de wijzers opgaan. Dat is dezelfde richting als de volgorde van de getallen.
Stap 3: Het leren van de ‘hele’ uren
De grote wijzer staat bij de hele uren naar boven (naar de 12) gericht en geeft het uur aan. Het is nu … uur. Welk uur het is, geeft de kleine wijzer aan. Als de grote wijzer op de 12 staat, wijst de kleine wijzer altijd een cijfer aan. Vraag hem maar eens of hij nu kan zien, hoe laat het op deze klok is.
Stap 4: De snelheid van de wijzers
Misschien heeft je kind al door, dat de grote wijzer sneller beweegt, dan de kleine wijzer. Zo niet, dan kun je hem dat vertellen. Vertel ook, dat als de grote wijzer een heel rondje (een uur) maakt, de kleine wijzer maar een klein stukje voortbeweegt. Hij beweegt langzaam van het ene cijfer naar het volgende cijfer. Het beste is om dit te laten zien. Je kunt de klok van de muur afhalen, deze op 2 uur zetten en je kind de grote wijzer voorzichtig een heel rondje (een uur) te laten verplaatsen. Wijs hem erop, dat de kleine wijzer langzaam naar de 3 verplaatst.
Stap 5: Oefenen met klokkijken
Oefenen is heel belangrijk en zorgt ervoor dat het klokkijken blijft ‘hangen’. Het mooiste is om te oefenen op een speelse manier. Zo blijft het voor je kind leuk om te doen. Hier een aantal vragen, die je kunt stellen om te oefenen met klokkijken.
Stel de vragen:
“We gaan om 8 uur naar school. Wil jij me helpen waarschuwen, als het 8 uur is?”
“Ik wil dat je om 7 uur je tanden poetst. Als je daaraan denkt, lees ik een extra bladzijde voor (of doen we een spelletje).”
“We gaan zo naar het zwembad. Trek jij om 2 uur je badkleding aan?”
Stel deze vragen ongeveer 5 of 10 minuten, voordat het zover is. Veel klokkijkplezier!
REKENVIDEO’S OVER klokkijken
Op deze website staan allemaal rekenvideo’s. In de rekenvideo’s geef ik de rekeninstructie, zoals die op de basisschool ook wordt gegeven. Je kunt de rekenvideo’s op pauze zetten, als je wat langer over een som of een vraag wilt nadenken. De rekenles kun je zo vaak als je wilt bekijken. Je weet dus zeker, dat de rekenstof goed blijft hangen! Dat maakt het rekenen op school een stuk makkelijker.
Benieuwd naar de rekenlessen over klokkijken? Je vindt ze hier:
GROEP 3 LES 12 De klok – hele en halve uren
GROEP 4 LES 9 Digitaal klokkijken – hele uren
GROEP 4 LES 10 Klokkijken – van … tot …
GROEP 4 LES 7 Klokkijken – kwartieren
GROEP 4 LES 22 Klokkijken – 5 en 10 over/voor (heel)
GROEP 4 LES 35 Klokkijken – 5 en 10 over/voor (half)
GROEP 4 LES 38 Klokkijken – minuten
GROEP 4 OEFENLES Kwartieren
GROEP 4 OEFENLES Klokkijken – 5 en 10 over/voor (heel)
GROEP 5 LES 16 Digitale klok – hele en halve uren
GROEP 5 LES 17 Digitale klok – alle uren
GROEP 5 LES 26 Digitale klok – rekenen met hele en halve uren
GROEP 5 LES 42 Digitale klok – kwartieren
GROEP 5 LES 43 Digitale klok – rekenen
GROEP 5 LES 56 Digitale klok – 5/10 voor/over
GROEP 6 LES 14 Vertrektijden met vertraging
GROEP 6 LES 24 Digitale klok – alle tijden
GROEP 6 LES 30 Tijdverschil berekenen
GROEP 6 LES 35 De seconde
REKEN MET ME MEE OP YOUTUBE!
Op mijn YouTube-kanaal kan jouw kind met me rekenen! De onderstaande rekenlessen helpen je kind bij het klokkijken. Ik vind het leuk, als je op het ‘duimpje omhoog’ klikt!
Wil je op de hoogte worden gebracht van iedere nieuwe rekenles op YouTube? Abonneer je dan op mijn Youtube-kanaal!