Scroll Top

Voorbereiding op het splitsen in groep 3

13 september 2021


Splitsen: een van de dagelijkse bezigheden van kinderen in groep 3. In deze groep wordt er al snel met het splitsen begonnen. Eerst worden de getallen tot en met 5 gesplitst, daarna wordt er geoefend met het splitsen van de getallen die daarop volgen. Maar wanneer is een kind toe aan deze rekenoefening? En kan een nieuwsgierige of leergierige leerling uit groep 2 al met het splitsen aan de slag? Je leest het in deze blog!

WAT IS SPLITSEN?

Splitsen is het opdelen van getal in twee stukjes. Denk bijvoorbeeld aan 5 vlinders. Deze kun je opdelen (oftewel splitsen) in een groepje van 2 en een groepje van 3.

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om het getal 5 te splitsen. In groep 3 wordt er van een kind verwacht, dat hij alle splitsingen bij een getal kan maken. Waarom? Omdat kunnen splitsen een belangrijke voorwaarde voor het maken van plus- en minsommen is.

WANNEER LEERT EEN KIND GETALLEN SPLITSEN?

In groep 3 worden de splitsingen met de kinderen geoefend. Eerst wordt het splitsen van de getallen tot en met 5 geautomatiseerd. Daarna zijn de getallen 6 t/m 10 aan de beurt. Als een kind alle splitsingen bij een bepaald getal vlot (binnen 2 seconden) kan opnoemen, is het volgende getal aan de beurt. Later in het schooljaar komen de getallen 11 t/m 20 aan bod.

VOORWAARDEN VOOR HET SPLITSEN

Zou je met een kind, die de getallenrij van 1 t/m 20 kent, kunnen beginnen met splitsen..? Nee, daar is wat meer kennis voor nodig. De getallenrij van 1 t/m 20 kennen is wel een van de leerdoelen van groep 3, die een kind moet beheersen. Maar er zijn nog een aantal leerdoelen, die een voorwaarde zijn voor het splitsen. Ik ‘som’ ze even op. Toepasselijke term, hè.

Een kind…

… kan de getallen t/m 20 op volgorde zetten.
… kent de buurgetallen t/m 20. (Buurgetallen zijn de getallen die voor en achter een bepaald getal staan. De buurgetallen van het getal 6 zijn de 5 en de 7.)

… kan de getallen t/m 20 op de getallenlijn plaatsen.
… herkent de vingerbeelden t/m 10.

… herkent het aantal eieren in een eierdoos t/m 10.

… herkent het aantal kralen op de kralenketting t/m 10.
… herkent het aantal ogen op de dobbelsteen t/m 12.

… herkent getalbeelden t/m 12 zonder te tellen.

SPLITSEN MET KLEUTERS

Je kent ze misschien wel: nieuwsgierige kleuterneusjes. Kinderen uit groep 2, die het liefst zo snel mogelijk met het werk van groep 3 aan de slag gaan. Iets om te stimuleren, als je het mij vraagt! Ook hier geldt, dat het kennen van de getallenrij van 1 t/m 20 niet voldoende is om te beginnen het automatiseren van het splitsen. Kijk ook bij kleuters of ze de leerdoelen, die hierboven genoemd staan, beheersen. Als dat zo is, tsjaa… houd ze dan nog maar eens tegen… 😉

REKENVIDEO’S OVER SPLITSEN

Op deze website staan meer dan 250 rekenvideo’s. In de rekenvideo’s geef ik de rekeninstructie, zoals die op de basisschool ook wordt gegeven. Je kunt de rekenvideo’s op pauze zetten, als je wat langer over een som of een vraag wilt nadenken. De rekenles kun je zo vaak als je wilt bekijken. Je weet dus zeker, dat de rekenstof goed blijft hangen! Dat maakt het rekenen op school een stuk makkelijker.

Benieuwd naar de rekenlessen over splitsen? Je vindt ze hier:

GROEP 3 LES 8 Getallen splitsen

GROEP 3 OEFENLES De 2, 3, 4 en 5 splitsen
GROEP 3 OEFENLES De 7 splitsen
GROEP 3 OEFENLES De 8 splitsen
GROEP 3 OEFENLES Splitsen t/m 10
GROEP 3 OEFENLES Splitsen t/m 20

REKEN MET ME MEE OP YOUTUBE

Op mijn YouTube-kanaal kan jouw kind met me rekenen! De onderstaande rekenles helpt bij het splitsen. Ik vind het leuk, als je op het ‘duimpje omhoog’ klikt!

GROEP 3 oefenles: 2, 3, 4 en 5 splitsen

Wil je op de hoogte worden gebracht van iedere nieuwe rekenles op YouTube? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om berichten te posten.