Scroll Top

Wegen met kinderen uit groep 6

27 januari 2021


Hoe zwaar is een chocoladereep ongeveer?

a. 10 gram
b. 100 gram
c. 1000 gram

Dit leren kinderen bij het rekenen in groep 6 van de basisschool. Sommige kinderen vinden het niet makkelijk om dat in te schatten. Dat is niet zo gek, want wanneer weeg je iets met je handen en wanneer maak je daar een inschatting van? Bijna nooit!

WEGEN IN GROEP 4 EN 5

In groep 4 leren kinderen, hoe zwaar een kilogram is. Ze leren in te schatten, of een voorwerp lichter of zwaarder dan een kilo is. In groep 5 komt daar de gram bij. De kinderen leren, dat er in een kilogram 1000 gram past. In deze groep leren ze ook inschatten, hoeveel gram een voorwerp weegt.

Lees meer over het wegen bij het rekenen in de blogs Wegen met kinderen uit groep 4 en Wegen met kinderen uit groep 5.

WEGEN IN GROEP 6

In groep 6 wordt het begrip met een pond (500 gram) en een ons (100 gram) uitgebreid. Het inschatten van het gewicht van voorwerpen wordt lastiger. In deze groep leren kinderen ook het omrekenen van de maten (oftewel het herleiden van de maten).

OEFENEN MET WEGEN

Om het begrip van een kind te vergroten, kun je hem betrekken bij het boodschappen doen. Neem je kind mee naar de groenteboer of de slager. Bestel je een pond gehakt of een ons achterham? Laat hem dan voelen en benoem, dat een pond hetzelfde is als een halve kilogram en dat een ons hetzelfde is als 100 gram. Wijs je kind op de weegschaal, waar het gewicht in grammen wordt aangegeven.

Maak het bezoek aan de slager extra leerzaam door je kind af te laten rekenen. Lees hier meer over in de blog: Rekenen met geld in groep 3. Niet alleen leerzaam voor kinderen uit groep 3, maar ook voor kinderen uit andere groepen.

HET WEEGSPEL

Voordat er met gewichten gerekend kan worden, is het van belang dat een kind kan inschatten hoe zwaar een voorwerp weegt. Dit spel vergroot het begrip bij het wegen.

Voor dit spel heb je een keukenweegschaal nodig.

Stel je kind deze 10 vragen. Iedere antwoord wordt gecheckt op de keukenweegschaal. 

Leuke beloning: Bij 8 goede antwoorden kun je je kind een beloning kunnen geven. Laat hem bijvoorbeeld kiezen, welk soort groente er die avond gegeten wordt.

  1. Weegt deze tros bananen zwaarder dan een pond?
  2. Is deze zak wortelen zwaarder dan een kilo?
  3. Weegt deze komkommer meer dan een ons? Extra vraag: Hoeveel meer denk je? (Deze extra vraag telt niet mee voor het puntenaantal.)
  4. Hoeveel ons past er in een pond?
  5. Hoeveel ons past er in een kilogram?
  6. Noem een vrucht, die zwaarder is dan een kilo.
  7. Hoeveel weegt deze chocoladereep? Je mag er 100 gram naast zitten. (Geen chocoladereep in huis? Zoek dan een ander product van ongeveer 100 gram.)
  8. Noem een voorwerp in huis, dat lichter is dan 10 gram.
  9. Hoeveel weegt dit pak met doperwten? (Geen doperwten in huis? Kies dan een ander diepvriesproduct van ongeveer 500 gram.)
  10. Noem een dier, dat tussen een pond en een kilo weegt. (Check dit antwoord op het internet.)
REKENVIDEOโ€™S OVER WEGEN

Op deze website vind je, naast de blogs over wegen, ook rekenlessen over wegen. Hieronder het overzicht. Veel rekenplezier!

GROEP 4 LES 39 De kilogram

GROEP 5 LES 15 De gram
GROEP 5 LES 30 Inhoud en gewicht

GROEP 6 LES 34 Kommagetallen bij het wegen

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om berichten te posten.